Menu Sluiten

Energiecafe over Energiecertificaten

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Energiecafe over Energiecertificaten

17 februari @ 7:30 pm 9:00 pm

In de eerste helft van 2022 zullen de eerste twee opwekprojecten gerealiseerd worden in ons dorp. Dat betekent concreet dat we zonnepanelen gaan plaatsen op een boerenschuur bij de familie Westeneng en dat we een kleine windmolen gaan plaatsen op het terrein van de familie Lalkens. Bij familie Westeneng worden er ongeveer 180 zonnepanelen geplaatst die samen zo’n 55.000 KWh per jaar op gaan leveren. De windmolen bij familie Lalkens wordt 15 meter hoog en zal 70.000 KWh elektriciteit per jaar gaan opleveren. Voor de liefhebbers: het wordt de Deense Solid Wind Power 25 kW windturbine.

Samen leveren deze twee projecten dus 125.000 KWh per jaar op. In 2020 is berekend dat het hele dorp jaarlijks ongeveer 600.000 KWh verbruikt voor apparatuur, verlichting enz. Enexis heeft geregistreerd dat er toen 260.000 KWh is opgewekt, grotendeels door zonnepanelen. Dat is dus bijna al de helft van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Met onze eerste twee opwekprojecten erbij is dat dus al 385.000 KWh aan groene stroom! Later in het jaar komt er nog een zonnedak bij, zodat we weer een stapje dichterbij ons doel zijn: een energieneutraal dorp in 2030.

Deze eerste opwekprojecten worden mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen vanuit het Dorpsvernieuwingsproject, een lening en een subsidie. Alle inwoners van Woltersum profiteren daarom direct van de opbrengsten in de vorm van energiecertificaten. Op deze avond hoor je verder hoe dat in zijn werk gaat.

Woltersumse Energie Cooperatie

Dorpshuis Woltersum: De Bongerd

Dobbestraat 17
Woltersum, 9795 PE
+ Google Maps